Dit betekent de afschaffing
van de woonbonus voor jou

De nieuwe Vlaamse regering heeft beslist om de woonbonus af te schaffen. Maar wat als je net nu een huis aan het zoeken bent? Wat als het compromis al getekend is? En hoe zit het met het herfinancieren van een lening? Na enkele dagen van verwarring, is er nu wél meer duidelijkheid over de nieuwe maatregel.

Ik wil nog snel een huis kopen om van de woonbonus te profiteren. Kan dat?

De woonbonus verdwijnt officieel vanaf 1 januari 2020. Om nog van de bonus te kunnen genieten, moet je de verkoopakte van de woning bij de notaris laten verlijden vóór die datum. Volgens bankenfederatie Febelfin betekent dit dat het zo goed als onmogelijk wordt voor wie nu nog van nul moet beginnen.

“Een lening regelen bij de bank en de akte laten verlijden duurt samen ongeveer drie maanden”, aldus Febelfin-topman Karel Van Eetvelt bij Radio 1. “Normaal is iemand die nu nog moet starten te laat. De banken zitten ook niet te wachten op een oververhitting van de markt.”

Volgens de notarissen kan het wél nog. “Al dringt de tijd”, zegt woordvoerder Bart Van Opstal van notaris.be. Hij raadt aan sowieso eerst contact op te nemen met een notaris om af te toetsen wat nog haalbaar is. Wellicht zullen notarissen dossiers over de woonbonus voorrang geven.

Ik heb al een compromis getekend. Zit ik safe?

Nee. Als je notaris de akte pas na nieuwjaar laat verlijden, dan kom je niet meer in aanmerking voor de woonbonus. De datum waarop het compromis is getekend, maakt op dat vlak niets uit.

De voorbije dagen was er flink wat verwarring of je met een pas getekend compromis niet twee keer uit de boot dreigt te vallen. De Vlaamse regering compenseert de woonbonus immers met een daling van de registratierechten van 7 naar 6 procent. Daarvoor geldt dan weer wél de datum van het compromis. Maar minister-president Jan Jambon (N-VA) liet intussen verstaan dat niemand tussen de twee systemen zal vallen. Wie de woonbonus misloopt, profiteert in principe sowieso van de lagere registratierechten. Al betekent dat sowieso een financiële aderlating.

Ik wil mijn hypotheek herfinancieren. Verlies ik mijn woonbonus?

Een hypotheek kan herzien worden, bijvoorbeeld omdat de tarieven nu lager liggen dan toen ze werd afgesloten. Zo’n herfinanciering wordt niet beschouwd als een nieuwe lening, dus komt de woonbonus in principe niet in het gedrang. Een heropname, waarbij je een deel van wat al is afbetaald opnieuw opneemt, wordt wel gezien als een nieuwe lening.

Heeft het zin om te wachten met kopen, in de hoop dat de woningprijzen volgend jaar dalen?

Dat is niet duidelijk. Volgens de Vlaamse regering heeft de woonbonus de voorbije jaren mee voor een stijging van de woningprijzen gezorgd. Logischerwijs zou je dan verwachten dat die prijzen de komende maanden of jaren zakken. Alleen zijn lang niet alle experts het daarover eens. Sommigen menen dat niet de woonbonus maar de lage rente de prijzen de hoogte in duwt.

Bent u nog op zoek naar een voordelige lening voor de aankoop of nieuwbouw van een woning? 

Contacteer ons voor verdere info.

Dit betekent de afschaffing <br> van de woonbonus voor jou

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x